Filtreleme

uzman bul

soru SOR

Sağlıkla ilgili bir sorunuz mu var? Hemen şimdi uzmanına sorun...

hastalık bulucu


Hastalıklar vücudun çeşitli bölümlerinde bazı belirti ya da bulgulara neden olabilir.

Şikayetinizin olduğu vücut bölümünü seçerek bu duruma neden olabilecek muhtemel hastalıkları öğrenebilirsiniz...

Böbrek Taşı Ameliyatı

Böbrek Taşı Ameliyatı Nedir ?

Böbrek taşı; idrar içinde çözülmüş halde bulunan kalsiyum, ürik asit gibi bazı kistal maddelerin, çeşitli sebeblerden dolayı, böbrek içindeki boşluklarda (havuzcuklar) biraraya gelerek taş haline dönüşmesi durumudur.

Düşebilecek boyutta olanlar (5mm ve daha küçük olanlar) kendiliğinden idrar yoluyla atılır, ancak taş daha büyükse böbrek havuzcuğunda ya da üreter  denilen iç idrar kanallarında tıkanıklığa neden olabilir. Bu durumda yan ağrısı (böğür ağrısı), karın ağrısı, bulantı, kusma veya kanlı idrar gibi belirtiler görülebilir.

Böbrek taşından şüphelenildiğinde idrar tahlili, böbrek ultrasonografisi, karın bilgisayarlı tomografisi (BT) ya da intravenöz ürografi (İVP) gibi tetkikler istenebilir.

Böbrek taşının tedavisi, taşın yerine ve büyüklüğüne göre değişir. Böbrek taşı oluşumunu engellemek, taşın düşmesini kolaylaştırmak ve bazı taşların erimesini sağlamak için birtakım ilaç tedavileri uygulanabilir. Genel olarak 2 cm nin altında ve tıkanıklık yapmayan taşlara ESWL (şok dalgalarıyla böbrek taşı kırılması) tedavisi uygulanabilir. Eğer taş böbreğin alt havuzcuğunda ise kırılsa bile düşmeyebilir.

Böbrek taşı 2 cm den büyük veya  ESWL ile kırılamayan sert bir taş ise perkütan nefrolitotomi (PKNL) denilen yöntem uygulanır. Bu işlemde, sırt bölgesinde, cilt üzerine yaklaşık 1 cm’ lik bir kesi yapılır. Bu kesiden bazı özel aletler gönderilerek, sırt kaslarını örten kılıf (fasya), sırt kasları ve böbreğin etli kısmı (parankim) genişletilir (dilatasyon).  Daha sonra, nefroskop adı verilen ve bir kameraya bağlı olan özel bir alet ile sırtta oluşturulan bu delikten böbrek içine girilir ve  taşlar pnömotik (hava basıncı), ulrason ya da lazer enerjisi kullanılarak kırılır. Taş, kullanılan enerjinin türüne göre ya küçük parçalara ayrılılarak dışarıya alınır (pnömotik) ya da toz haline (ultrason ve lazer) getirilir.

Mikroperk ameliyatında ise işlem perkütan nefrolitotomiye benzer. Ancak burada cilt üzerine kesi ve  sırt kaslarını örten kılıf (fasya), sırt kasları ve böbreğin etli kısmına (parankim) genişletme (dilatasyon)işlemi yapılmaz. Bu yüzden bu işlemde kanama çok daha az olur. Mikroperk işleminde, ucunda kamerası olan, uzunca ve çok ince bir iğne (çuvaldız gibi)sıttan girillerek böbreğin içine girilir. Böbrek taşlarının tedavisinde RIRS adı verilen bir başka yöntem de kullanılır. Özel bir aletle idrar kanalınından girilerek böbrek içine ulaşılır ve lazer enerjisi kullanılarak taş kırılır. 

 


Hangi Bölüm Yapar?

‘’Böbrek Taşı Ameliyatı’’ Uygulayan Doktorlar