Vücut Benleri

09.04.2015 23:49 571 Görüntülenme

Deriye rengini veren pigmenti üreten melanosit adı verilen hücrelerden köken alan benler, vücudun her yerinde görülebilen iyi huylu oluşumlardır. Genellikle kahverengi renkli ve oval ya da yuvarlak şekillidirler. Ancak, deri renginde, pembemsi ya da bazen mavimsi siyah renkte de olabilirler. Deriden kabarık veya düz, üzerleri kıllı veya kılsız olabilir. Benlerin bir kısmı doğuşta vardır, bazıları ise daha sonraki dönemlerde ortaya çıkar. Benler çok nadiren kanserleşirler. Ancak, benler bazen melanom (malign melanom) adı verilen tehlikeli bir deri kanseri ile karışabilir.

‘ABCDE’ kuralı ben ve melanomun bibirinden ayrılmasında yardımcı olur. Bu kural;  

A (Asimetri): Benlerin şekilleri simetriktir. Yani, gerek renk gerekse şekil olarak benin bir yarısı diğer yarısına benzer. Melanomlar asimetriktir, yani bir kısmı diğer kısmına göre farklıdır.

B (Border):  Benleri sınırları düzenlidir, melanomlar düzensiz, çentikli ya da girintili çıkıntılı sınırlara sahiptir.

C (Color):  Benlerin tamamında aynı renk mevcuttken, melanomlarda aynı oluşum içinde farklı renkler vardır. Melanomlarda; kahverengi, siyah, kırmızı, gri, beyaz gibi renklerin iki veya daha fazlasının bir arada bulunması durumu, yani alacalı bir görünüm vardır.

D (Diameter): Benlerin çapı genellikle 6 mm’den daha küçüktür. Melanomlar ise daha büyük olma eğilimindedir.

E (Gelişim): Benlerin boyut, şekil ya da renkleri değişmezken, melanomlarda boyut, şekil ya da renk değişimi sıktır.

Yukarıdaki maddelerden herhangi biri veya birkaçının bulunması, bir benin herhangi bir darbeye maruz kalmaksızın kanaması, üzerinde yara açılması ya da hızla değişim göstermesi durumlarında bir doktora başvurulmalıdır.

Benler vücutta herhangi bir yerde bulunabilir. Renkleri genellikle kahverengi ya da kırmızımsı kahverengidir. Çoğunlukla 6 mm’den küçüktürler. Şekilleri simetriktir, benin tamamında aynı renk vardır, düz ve düzenli sınırları vardır ve şekil, renk ya da boyutları değişmez.

Makale Hakkında Yorum Yap

Henüz hiç yorum yapılmamış, ilk yorumu siz yapabilirsiniz.

Benzer Makaleler

Sedef hastalığı nedir?

15.03.2015 17:06 539 Görüntülenme


Psoriasis ya da sedef hastalığı, deride kızarıklık, kalınlaşma ve sedef renginde kabuklanmalar ve dökülmeler şeklinde şeklinde kendini gösteren bir deri hastalığıdır. Bu hastalık genellikle dirsek, diz, kafa derisi, gövde ve tırnakları tutar. ...Devamı

Selülit tedavisi

18.02.2015 00:11 420 Görüntülenme


Ciltte bulunan yağ hücrelerinin genişlemesi sonucu vücutta daha fazla su tutulmaya başlar. Bu durum kan dolaşımında azalmaya ve dolayısıyla dokuların kanlanmasını bozarak hücrelere daha az oksijen gitmesine neden olur. ...Devamı

Saç dökülmesi

14.02.2015 22:53 456 Görüntülenme


Saç dökülmesi ya da alopesi, kafa tasındaki saçlı deriden aşırı miktarda olan saç dökülmesi durumudur. Günde 50 ile 100 adet arasında saç telinin dökülmesi normal kabul edilir. ...Devamı